Cum să îți definești stilul când vine vorba de amenajare interioară a casei tale


De ce ar trebui să găsești un stil prin care să îți amenajezi casa? Și de ce designul interior e important.


Ești într-un moment al vieții în care s-a petrecut o schimbare majoră. Te-ai mutat de la părinți, ți-ai cumpărat primul apartament, te-ai despărțit de cineva sau poate doar vrei să treci de la dormitorul adolescentin la ceva mai serios. Indiferent de motiv, primul pas e să știi ce stil vrei.
Definindu-ți un stil te va ajuta să știi ce elemente aduci și ce lași deoparte. Fără să ai un plan și un stil poți cădea în capcana de a aduna tot felul de lucruri de care nu vei avea nevoie în spațiul tău personal. Astfel dezordinea va persista și nu te vei simți în largul tău, complicându-ți viața. Cu un stil de amenajare bine definit totul va părea mult mai simplu.
Spațiul tău personal va fi mult mai confortabil. Nu am găsit vreun studiu pe tema asta, dar oricine se simte mai bine și apreciază un loc care a fost amenajat conform unui plan, unui stil versus o cameră care are elemente din zeci de stiluri.


Și ești convins că trebuie să îți găsești stilul. Dar cum? Urmând următorii pași.

Pasul 1: Scapă de tot ce nu ai nevoie.
De ce ai vrea să aduci obiecte sau mobilă pe care nu o folosești și nici nu te satisface vizual în vreun fel. Ne mai aducem aminte de vitrinele părinților pline cu bibelouri și mileuri?
Când reamenajezi, ia toate obiectele așezate prin camera unde te apuci de redecorat și pune-le grămadă în mijlocul camerei. Văzându-le puse altundeva vei începe să le observi dintr-o altă perspectivă și dacă mai ai nevoie de ele.
Ia-le la rând unul câte unul. O să ai trei categorii:
Prima categorie: Cele pe care le folosești zi de zi, chiar le adori, și te simți bine când le utilizezi. Ține aceste lucruri.
A doua categorie: Nu le-ai folosit niciodată, ba chiar ai uitat că le mai ai, însă te macină gândul că s-ar putea să ai nevoie de ele cândva. Dar treci peste. Donează-le dacă nu au o valoare foarte mare. Dacă ai uitat de ele, nu o să le duci lipsa.
A treia categorie: E urât, dar totuși sentimantal. Și e așa greu să scapi de ele. De exemplu o cană oribilă de la o prietenă. Magia ordinii, de Marie Kondo e o carte senzațională prin care poți învăța cum să te eliberezi de astfel de lucruri fără resentimente.
Pe scurt ar trebui să faci astfel: ține obiectul în mână și mulțumește-i (cu voce tare, până la urmă nu ești în public dacă ți-e rușine de asta). Mulțumește-i pentru toate amintirile pe care ți le-a reaprins, dar e timpul să mergi înainte și să îți faci alte amintiri.

Pasul 2: Mergi în camera pe care vrei să o amenajezi și întreabă-te: ”Ce vreau să simt când intru aici?”
Poate e un sentiment de liniște când intri în dormitory, sau sofisticat când intri în sufragerie, sau modern în bucătărie. Gândește-te la aceste lucruri și scrie-le pe o hârtie.


Pasul 3: Crează-ți un mood board pe Pinterest, Google Drive sau orice metodă preferată de tine.


Pasul 4: Caută pe internet poze cu tematica design interior și salvează-le pe cele care te încântă visual. Pinterest e sursă foarte bună pentru idei de amenajări interioare, iar căutări precum amenajare living, amenajari interioare, design interior sau design interior modern casa sunt puncte bune de plecare. Instagram ul este plin si el de astfel de idei. Salvează pozele fără să analizezi prea mult. Nu te gândi ce ar zice experții că arată bine. Dacă amenajări cu stil industrial sunt atractive pentru tine, salvează-le.


Pasul 5: După aproximativ o oră, revino asupra pozelor salvate și uită-te cu atenție la ele. Întreabă-te ce îți place exact. Nu ai nevoie de o analiză complicată, ceva simplu cum ar fi: ”Îmi plac camerele cu multe oglinzi” ”Îmi place să fie cât mai mult alb” ”Îmi plac culorile vii” ”Plantele mă liniștesc” ”Toate pozele au elemente din lemn închis la culoare”

Acum pentru partea distractivă. Stilul tău nu trebuie să fie încadrat într-o categorie gen ”boho”, ”modern”, ”traditional”, ”rustic” etc. Poate fi o combinație care să creeze propriul tău stil unicat.
Dacă ai urmat pașii anteriori, următorii vor fi floare la ureche în definirea stilului tău de amenajare.


Pasul 6: Îți aduci aminte observațiile făcute la pasul cinci? Acum scrie-le pe o foaie cât mai simplu: oglinzi, plante, accente de lemn, culori vii.


Pasul 7: Acum fă un pas în spate și observă. Felicitări, ți-ai găsit designul tău propriu.


Pasul 8: Acum e timpul să îi dai și un nume. Nu te reține de la nimic. Poate fi ”Lemn întâlnește plantele” sau ”Visul fructelor”. Și de aici poți începe să cauți în magazine ce vrei să cumperi.

Dar înainte de a începe cumpărăturile ai în vedere următoarele lucruri:
• Decorează parțial doar o parte a camerei. De exemplu un raft, un birou. Amenajează-l așa cum ți-ai propus. Vezi dacă încă mai ești ok și crezi că toată camera o vrei așa.


• Plimbă-te prin camera cu un carnețel și noteză ”Îmi place”/ ”Vreau să schimb” pentru orice piesă de mobilier sau décor / artă. Nu lăsa bugetul să îți cobori standardele: ”Nu pot spune despre canapea că nu îmi place pentru că nu îmi permit una nouă”. Pune-o pe listă. Astfel vei fi cu ochii în patru pentru oferte. Sau poate vei căpăta una cadou. Cu planificare și obiective vor apărea oportunități.


• Verifică dacă mai ai ceva prin casă care te-ar puta ajuta la redecorare: vopsea, draperii în pod etc. Sau poate nu se potrivește în dormitor, dar e perfect în living.


• Povestește-le și prietenilor tăi de redecorarea ta. Arată-le lista cu ce vrei să achiziționezi! Deseori am găsit prieteni care depozitau mobilă de ani de zile pe care nu o foloseau. Motivul de cele mai multe ori era lipsa de timp de a o pune la vânzare sau a căuta pe cineva care să o vrea gratis.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*